Waterdichtheid

Waterdichtheid van een horloge

Een horloge wordt gemaakt uit verschillende onderdelen. Voor de waterdichtheid van een horloge is een aantal componenten van groot belang. De constructie van de kast van het horloge, afdichting van het glas, de achterdeksel, de kroon* en/of de drukknoppen en de conditie van de verschillende rubbers en pakkingen die alle openingen van de kast moeten afdichten.

*de kroon is de gelijkzet- of opwindknop.

Wat maakt een horloge waterdicht?

De pakkingen, gemaakt van rubber, nylon of teflon, beschermen de kast tegen indringend vocht of damp bij het glas, het achterdeksel en de kroon. Ook kan het horloge zijn uitgevoerd met andere bedieningsknoppen die van rubberen of kunststof pakkingen moeten zijn voorzien.
Het materiaal van de kast moet stevig genoeg zijn om waterdruk te weerstaan zonder te vervormen.
Een schroefbare achterdeksel, of een vormdeksel met schroeven.
Een kroon die vastgeschroefd kan worden zodat stoten tegen de kroon geen nadelige gevolgen heeft voor de waterdichtheid en een extra afdichting verzorgt.
Niet alle horloges voldoen aan bovenstaande criteria. Dat wil echter niet zeggen dat deze horloges niet in aanraking mogen komen met vocht of damp. Laat u bij aanschaf van een horloge goed voorlichten over de gradatie van waterdichtheid waarvoor uw horloge in aanmerking komt. Dit voorkomt misverstanden achteraf.

De invloed van temperatuurverschillen

Plotselinge temperatuurverschillen hebben grote invloed op de waterdichtheid van een horlogekast, omdat verschillende materialen, zoals het glas en de kast, verschillend uitzetten, waardoor er toch lekkage kan ontstaan. Voor de gradaties 3, 5 en 10 atm. zoals hierna aangegeven, blijft het daarom toch oppassen. Vooral als het horloge bijvoorbeeld op het strand in de zon is opgewarmd en dan plotseling in het zeewater 20 graden afkoelt.

Condensvorming

Door plotselinge afkoeling kan ook condensvorming optreden onder het glas, omdat dit sneller afkoelt dan de (metalen) kast die door de pols wordt verwarmd. Als er sprake is van een “dun waasje” dat vanzelf weer wegtrekt, dan hoeft er geen vocht te zijn binnengedrongen in de kast. Als er echter sprake is van “dikke druppels” onder het glas, dan is er toch wel vocht binnengedrongen. Als er toch vocht in het horloge is gekomen, moet het uurwerk zo snel mogelijk worden drooggemaakt, om roestvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Bij zout water in het uurwerk treedt echter onmiddellijk onherstelbare roestschade aan het uurwerk op.

Wat zijn de verschillende gradaties van waterdichtheid?

3 atm – water resistant – 30 meter: Bestand tegen regen, opspattend water en tijdens het handen wassen (horloge niet onderdompelen)
5 atm – water resistant – 50 meter: Geschikt om mee te douchen of mee te zwemmen aan de oppervlakte van het water
10 atm – water resistant – 100 meter: Geschikt voor de meeste vormen van watersport waaronder snorkelen
20 atm – water resistant – 200 meter: Geschikt voor alle vormen van recreatieduiken maar niet dieper dan 40 meter
100 atm – water resistant – 1.000 meter: Gemaakt voor diepzeeduiken.
Sommige horloges zijn uitgevoerd met een ‘heliumventiel’ om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert.

Een heliumventiel wordt niet door alle horlogemerken die 100 atm zijn gebruikt. In dat geval zijn de horloges zo geconstrueerd dat er geen helium in de horlogekast kan komen.

Waar staat de afkorting ‘bar’ voor bij waterdichtheid?

Een bar is gelijk aan 10 meter waterdruk. Zo is dus 5 bar gelijk aan 50 meter of 5 ATM (atmosfeer.)

Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?

Om de twee a drie jaar (bij professioneel duikersgebruik minimaal jaarlijks)
Telkens wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij of na een reparatie.
Hoe wordt de waterdichtheid van horloges getest?

Er zijn drie soorten testen:

Droogtesten: Het horloge wordt in een kleine ruimte geplaatst. Daarna wordt de luchtdruk in die ruimte opgevoerd. Met behulp van precisie-instrumenten meet het instrument of de kast vervormt. Als de kast niet vervormt, betekent dit dat er lucht in is gekomen. Het horloge is dan dus NIET waterdicht.
Droog – Nat testen: Het horloge wordt eerst in een kleine ruimte boven water geplaatst, waarbij de luchtdruk in de ruimte wordt opgevoerd. Daarna wordt het horloge onder water gedompeld. De opgevoerde luchtdruk wordt vervolgens langzaam naar beneden gebracht. Als er lucht uit het horloge borrelt wanneer het onder water is, betekent dit dat er lucht in het horloge is gekomen voordat het ondergedompeld was. Dan is het horloge dus NIET waterdicht.
Nat testen: Het horloge wordt onder water gedompeld. Vervolgens wordt de druk met behulp van een zuiger opgevoerd. Op een manometer is zichtbaar of er druk opgebouwd wordt. Als een horloge lek is dan treedt er geen drukverhoging op en wordt er water in het horloge geperst.


Kan een horloge tegen heet water?

Absoluut niet! Heet water uit een kraan, bad of sauna kan de kastonderdelen vervormen. De afdichtende werking van de pakkingen zal daarmee verloren gaan. Bovendien kan het uurwerk beschadigen en de olievoorziening verstoord raken.

TIP

  • Houd uw horloge waterdicht!
  • Controleer regelmatig of het glas niet diep is gekrast.
  • Indien het waterdichte horloge in contact is geweest met zout water, dan dient het daarna met schoon water goed te worden afgespoeld en met een doek te worden afgedroogd.
  • Voorkom contact met chemicaliën (gasolie, chloor, parfum, alcohol, haarlak enz.), omdat de pakkingen aangetast kunnen worden.
  • Voorkom aanraking met hitte (bijvoorbeeld haardrogers) en heet water.
  • Laat uw horloge altijd controleren bij een bekwame vakman of via een officiële dealer.

Onderstaande merken onderschrijven de waterbestendigheid van horloges zoals in deze tekst is beschreven:

ActionMan, Alfex Swiss Made, Alpina, Barbie, Boccia, Bouchard, Breil, Bulova, Camel Active, Carrera, Casio, Cerruti 1881, Cimier, D&G, Danish Design, Delma, Edox-Swiss, Esprit, Festina, Folli Follie, Garonne, Guy Laroche, Hugo Boss, Jacob Jensen, JOOP!, Lorus, Lotus, Louis Erard, Mexx, Milus, MOMO Design, Mondaine, Nike, Olympic, Pierre Jardin, Police, Prisma, Pulsar, Puma, Raymond Weil, Seiko, Skagen, Tommy Hilfiger, Universal Geneve.

 

Deze informatie is echter geen garantie maar dient slechts ter voorlichting. De garantie per merk is opgenomen in het garantiecertificaat van het individuele merk.